Hukka-aikojen käyttö: hermostuako vai käyttää aika hyödyksesi?

Tiedätkö tunteen; hirmuinen kiire, paljon tekemistä, deadlinet paukkuu – ja  juuri silloin kaatuu tai jumittaa koko kone tai ohjelma? Tai vastaava kiireinen työtilanne, kiirehdit tapaamiseen liikennesääntöjä uhmaten ja sitten “Se Toinen” on myöhässä? Ketuttaako? Miten selvitä tilanteesta?

Voit aina itse valita, miten suhtaudut siihen, kun asiat eivät menekään odottamallasi tavalla:

1. Vaihtoehto:

Voit  hermostua ja stressaantua. Voit nostaa stressipisteesi kattoon, jolloin verenpaineesi kohoaa, pinna kiristyy, keskittymiskykysi laskee ja ärsyynnyt, kun ajattelet: ”Päivä on pilalla, aikataulu mättää, tää on törkeetä, ei tästä mitään tule…”

TAI VOIT VALITA TOISIN:

2. Vaihtoehto

Voit halutessasi käyttää odotusajan hyödyksesi: Et voi vaikuttaa siihen, että toinen on myöhässä tai jokin sinusta riippumaton asia on myöhässä tai ei toimi ja siten se vaikuttaa myös sinun aikatauluusi. Voit kuitenkin käyttää tuon “säästyvän” ajan hyödyksesi:

  • Rentoutuminen: laita silmät kiinni ja keskity hengitykseesi. Jo minuutin parin pikarentoutuminen laskee stressipisteitäsi, auttaa keskittymään sekä erottamaan olennaisen epäolennaisesta.
  • Taukojumppa. Voit myös tehdä niin hyödyllistä taukojumppaa ja saada veren kiertämään sekä energiat liikkeelle, jolloin aivosi saavat uutta virtaa ja samalla ennaltaehkäiset niska- ja hartiajännityksiä. En välttämättä suosittele, mikäli odotat asiakkaan tiloissa, tekemään kovin suurieleistä taukojumppaa – mutta toki jos itse niin haluat. Ohessa linkki helppoon ja nopeaan taukojumppaan, suosittelen.

http://selkakanava.fi/taukojumppa

 

  • Työn suunnittelu. Voit tarkastella työlistaasi, tutkia kalenteristasi tärkeitä tulossa olevia tehtäviä ja niiden määräaikoja sekä lisätä niitä listaasi. Voit myös miettiä, mistä tehtävästä aloitat, kun tulet palaverista tai minkä asian teet huomenna omana luontaisena tehokkaana työaikanasi.
  • Pikkuasioiden hoitamista eteenpäin. Voit hoitaa odotellessasi muutaman pikkuasian eteenpäin, delegoida jotain, kysäistä onko jokin aiemmin delegoimasi asia edennyt, vastata ehkä johonkin soittopyyntöön tai sähköpostiviestiin (sellaisiin, joihin vastaaminen vie vain vähän aikaa).
  • Valmistautua tulevaan tapaamiseen. Erittäin suositeltavaa on myös se, että valmistaudut tuohon tulevaan tapaamiseen. Käyt aineistoja vielä kerran läpi, mietit toimintastrategiaasi (etenkin jos myyt jotakin tavaraa tai ideaa, jonka haluat menevän tapaamisessasi läpi). Näin valmistautumisesi nopeuttaa ja tehostaa tätä tapaamista, jolloin aikaa säästyy teiltä molemmilta/kaikilta tapaamiseen osallistuvilta.

 

Mutta valinta on siis sinun, hermostutko ja nostat stressipisteesi vai käytätkö ajan hyödyksesi.

Joka päivä ja kaikissa tilanteissa.

 

Jätä kommentti