Kuuntele läsnäollen ja koet syvällisempiä heart-to-heart kohtaamisia

Millainen kuuntelija sinä olet? Oletko Multitaskaaja, joka tekee montaa asiaa yht’aikaa, olematta millekkään asialle läsnä? Vai oletko Somettaja – suurimman läsnäolosi ja keskittymisesi saa some? Vai kenties oletkin kuuntelemisen ja kohtaamisen taitaja? Miten sinä kuuntelet ja kohtaat päivittäin ihmisiä työssäsi – työkavereitasi ja asiakkaitasi? Tai kotona läheisiäsi ja rakkaitasi? Entä miten sinä haluaisit tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi?

Meillä kaikilla on sisimmässämme syvä halu, tarve ja kaipuu tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Kun tulemme kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi, koemme olevamme yhteydessä muihin ja tunnemme tulevamme  ymmärretyiksi sekä  hyväksytyiksi.

Vinkit syvällisempiin heart-to-heart-kohtaamisiin:

  • Hymyile. Kun hymyilet, saat yhteyden ihmisiin. Hymy avaa yhteyden välillenne. Aito sydämestä tuleva hymy tekee sinusta “vaarattoman lähestyä”. Hymyilemällä avaat myös sydäntäsi.
  • Katsekontakti. Katso avoimesti ja lempeästi kohtaamiasi ihmisiä silmiin. Tunne samalla aitoa kiinnostusta ja hyväksyntää toista kohtaan. Silloin toinen kokee tulleensa nähdyksi ja hyväksytyksi. Voit myös tunnustella sitä, että onko toisesta haastellista katsoa silmiin (noin 30% ihmisistä kokee intensiivisen katsekontaktin kiusalliseksi). Ja jos huomaat toisen vierastavan syvää katsekontaktia, vältä liian pitkään silmiin katsomista kerrallaan.
  • Kuuntele. Kuuntelu on avainasemassa toisen ymmärtämiseen. Alla muutamia kuuntelemisen tasoja:
    1. Kieltäytyy kuuntelemasta. Tällainen henkilö kertoo itsepäisesti omia juttujaan ja tarinoitaan yhtään välittämättä siitä, kuunteletko vai et.
    2. Kuuntelun teeskenteleminen. Hyvin usein työyhteisössä ja kotona esiintyvä kuuntelun tapa. Jatkamme sen tekemistä, mitä olimme tekemässä ja esitämme, että kuuntelemme: nyökkäilemme, ja kommentoimme “ahaa, jaaha” muttemme todellakaan sisäistä sitä, mitä meille sanotaan. Lapset ovat mainioita osoittamaan, mikäli vain teeskentelet kuuntelevasi.
    3. Kuuntelee keskeyttääkseen. Hän haluaa keskeyttää sinut kertoakseen asian, joka hänelle tuli sinun sanomisista mieleen, esim. “mun serkun kummin kaimalle kävi vielä pahemmin”… ja sitten seuraa tarina siitä kuinka pahasti… Huomio siirtyi alkuperäisestä kertojasta kuuntelijaan.
    4. Valikoiva kuuntelu: pyydäpä lapsiasi siivoamaan huoneensa, niin kukaan ei kuule mitään, mutta kun sanot, tai vaikka vaan kuiskaat, että täällä olisi herkkuja pöydässä, niin kaikki tulevat kipin kapin keittiöön. Sama työyhteisössä: kun kysytään, kuka ottaisi jonkun hankalan homman hoitaakseen, kukaan ei ole huomaavinaan, mutta jos käytävillä juorutaan jotain mehevää, niin johan kaikkien korvat venyvät ja halutaan tietää lisää.
    5. Tarkkaavainen kuuntelu. Keskittyy kuuntelmaan, koska haluaa saavuttaa tilanteessa jotakin. Usein myös keskittyy omaan asiaan ja vastauksiin tai vastakysymyksiin niin, ettei kuitenkaan kuule mitä sanotaan, kun fokus on hänen omassa asiassaan.
    6. Kuuntelee ymmärtääkseen. Haluaa ymmärtää toisen ajattelutapaa ja näkökantaa. Haluaa win-win tilannetta, jossa molemmat voittavat. Pyrkii aidosti myös ymmärtämään, miltä toisesta tuntuu. Kun kuuntelet ymmärtääksesi, kuuntelet korviesi lisäksi myös silmilläsi ja sydämelläsi. Tarkkaile keskustelukumppanisi käyttämiä sanoja ja niiden merkityksiä, niin voit saada yllättävänkin paljon tietoa toisesta havainnoimalla hänen käyttämiään sanoja. Aisti, tunne ja tajua intuitiivisesti myös se, mikä jää sanomatta. Kuuntele ymmärtääksesi, mitä hän viestillään tarkoittaa.
  • Keskity. Kun kuuntelet, keskity 100% vain kuuntelemiseen. Älä tee mitään muuta, älä edes ajattele mitään muuta. Tämä on meille monelle nykyihmiselle todella vaikeaa, koska olemme niin tottuneita tekemään montaa asiaa yhtäaikaa. Mutta huomaat kaikkien vuorovaikutustilanteidesi syvenevän, kun keskityt kuuntelmaan ja olemaan läsnä. Ihmissuhteesi muuttuvat aivan uudelle tasolle, tapahtuu todellista Kohtaamista isolla koolla. Arvostus ja kunnioitus lisääntyvät välillänne ja siten suhde syvenee entisestään.
  • Kiinnostu. Ole aidosti kiinnostunut siitä, mitä toinen sanoo. Voit myös haastellisissa vuorovaikutustilanteissa (tai haasteellisen ihmisen kanssa) ajatella, että “Mielenkiintoista, noinkin siis voi ajatella…”. Sen sijaan, että tuomitsisimme tai arvostelisimme “Ei noin voi ajatella!”, jolloin keskustelu katkeaa siihen tai menee kenties kinasteluksi. Ole siis neutraali, älä tuomitse äläkä arvostele. Kiinnostu myös toisesta ihmsestä, hänen tarinastaan ja siitä, millaiset elämänkokemukset ovat muovanneet hänestä sellaisen kuin hän tänä päivänä on.
  • Voit myös kannustaa ja pyytää kertomaan lisää. Me kaikki olemme saaneet elämässämme paljon enemmän arvosteluja ja tuomitsemista kuin kannustusta. Sillä on todella suuri merkitys meille, kun joku uskoo meihin ja näkee meissä olevan potentiaalin ja myös sanoo sen meille. Voit antaa todella suuren lahjan muille kun kannustat heitä, se antaa uskoa ja tukea mennä eteenpäin. Ja samalla kannustuksen ilmapiiri lisääntyy kadehtimisen ilmapiirin sijaan.

 

Kun todella haluat olla yhteydessä muihin ihmisiin ja saada syvällisempiä kohtaamisia ja aitoa vuorovaikutusta, kokeile läsnäolevaa kuuntelua ja kohtaamista. Uskon, ettet tulet iloisesti yllättymään, samoin myös läheisesi.

 

Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi

 

 

Jätä kommentti