Päätöksenteon avuksi 10-10-10 menetelmä

Aika usein elämässä saa, tai joutuu, tekemään päätöksiä. Päivittäin pieniä päätöksiä ja aina silloin tällöin isompia päätöksiä. Usein nuo päätökset pohdituttavat ja aiheuttavat päänvaivaa. Ota pohdintoihisi avuksi ns. 10-10-10 menetelmä ja pystyt helpommin arvioimaan päätöksesi seurauksia.

Menetelmän on luonut toimittaja Suzy Welch. Tässä 10-10-10 menetelmässä voi pohtia oman päätäksensä seurauksia seuraavasti:

10 minuutin kuluttua – mitä seurauksia päätökselläni on 10 minuutin kuluttua?

10 kuukauden kuluttua?

10 vuoden kuluttua?

Otetaanpa helppo esimerkki: Mietit lenkille lähtöä vai jäisitkö kotiin sohvalle herkkujen ääreen. Voit pohtia, mitkä ovat seuraukset, jos a) lähdet lenkille b) jos jäät herkkujen ääreen sohvalle

10 minuutin kuluttua? Ähky ja nuutuminen vai lenkin aikaansaama reippaus kehossa ja mielessä?

10 kk:n kuluttua? Jos aina vaan useammin valitset lenkin sijaan sohvan ja herkut, voit aika helposti huomata, mitkä ovatkaan olleet päätöksesi seuraukset? Huonontunut kunto ja kenties kohonnut paino vai lenkkeilyn seurauksena energinen ja hyvinvoiva keho sekä mieli?

10 vuoden kuluttua? Ero onkin ehtinyt kasvaa jo melkoiseksi näiden kahden vaihtoehdon välillä. Myös todennäköisesti terveysvaikutukset ovat nähtävillä varsin selkeästi 10 vuoden aikana.

Voit soveltaa samaa 10-10-10 menetelmää myös isompiin päätöksiin. Esimerkiksi vaihtaako työpaikkaa? Opiskella lisää? (Todella hyvä opiskeluvinkki: Opiskele ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi, LCF Life Coachiksi Valmentamossa. Toukokuussa alkaa Helsingissä yksi ryhmä ja kesäkuussa Kouvolassa, syksyllä alkaa useampi ryhmä mm. viikonloppuryhmä Helsingissä sekä arkiryhmä Turussa. Voit hyödyntää valmentajan taitoja todella monessa ammatissa. Lue lisää.

Millaisissa päätöksissä sinä voit hyödyntää tätä 10-10-10 menetelmää?

 

 

Jätä kommentti