Uusi vuosi – uusi mahdollisuus, kuten joka päivä…

Uusi vuosi 2017 on alkanut. Monelle meistä vuodenvaihde on uudenvuodenlupausten ja uusien aloitusten aikaa. Hyvä niin, pitkä ja pimeä syksy on selätetty ja menemme kohti päivä päivältä lisääntyvää valon aikaa. Tuntuu kuin luontainen energiamäärä lisääntyisi valon määrän lisääntyessä. Samoin joulunpyhät antoivat akuille aikaa latautua ja valmistautua uuteen.
Mikä on sinun tavoitteesi ja unelmasi tälle vuodelle? Mitä haluat saavuttaa? Missä haluat onnistua?

student-849825_1280Minun ykköstavoitteeni on kirjoittaa kolmas kirjani, työnimeltään “Valmentava viestintä – läsnäoleva kohtaaminen”, vielä kuluvan kevään aikana ja saada se julkaistua viimeistään alkusyksystä. Sain tuota kirjaani varten myös Suomen Tietokirjailijat ryn:n apurahan www.suomentietokirjailijat.fi/apurahat/syksy 2016

Niin ihanaa kirjoittaa taas tauon jälkeen. Edelliset kirjanihan ilmeistyivät muutama vuosi sitten: “Tehokas ajankäyttö – vähemmän stressiä enemmän tuloksia” vuonna 2008 ja “Kehity ja jaksa tiimissä” vuonna 2011. Nyt kirjoittaminen tuntuu sujuvan kuin itsestään. Toki vankka päätös siitä, että kirjoitan niinä päivinä, kun kalenteriini olen kirjoitusaikaa varannut, auttaa “inspiraatiossa”. Inspiraatiosta on sanottu, että se vaatii vain hyviä istumalihaksia – kun alkaa kirjoittamaan, inspiraatio syntyy kuin itsestään.

paper-1100254_1920Kirjoittamisessa ja etenkin ns. “writers blockin” poistamisessa voi hyödyntää ihanan ja viisaan valmentajakolleegani Carol Kiriakoksen (www.tohtoritakuu.fi/c15-tekniikka) C15-tekniikkaa: varaa joka päivä aikaa 15 minuuttia/(työ)päivä, mieluiten samaan aikaan (mutta se ei ole välttämätöntä). Laita kännykkä äänettömälle, älä katso sähköposteja, minimoi muutkin häiriötekijät ja laita hälytys esim. kännykästä soittamaan 15 minuutin kuluttua. Mielelle on helpompaa, kun se tietää, että voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Samoin esim. blokin ollessa päällä, mieltä huojentaa se, ettei “tarvitse” kirjoittaa kuin 15 minuuttia. Ja sitten kun kirjoittaa vaikka vaan tuon 15 minuutin ajan, yllättäen huomaakin, että kirjoittaminen lähti sujumaan ja innostus sekä inspiraatio iski. Toki joskus voi olla, että aika jää jostain syystä vain 5 minuuttiin, kun taas toisena päivänä saakin kirjoitettua vaikkapa 45 minuttia tai pidempään.

Suosittelen kokeilemaan, on tavoitteenasi sitten kirjoittaa kirja, saada valmiiksi opiskelujesi lopputyö tai viedä jotain projektia eteenpäin työssäsi. Tekniikka toimii mainiosti myös epämiellyttävien tehtävien, kuten vaikkapa vaatehuoneen siivoamisessa. Sen sijaan, että tyhjentäisit vaatehuoneesta kaikki ulos kerralla ja järjestelet jonkin aikaa ja sitten inspiksen loppuessa tai muiden kiireiden tullessa survot kaikki takaisin vaatehuoneeseen entistä pahemmassa kaaoksessa, hyödynnätkin C15-tekniikkaa; 15 minuuttia päivässä ja saat vaatehuoneesi siivottua ja järjestettyä stressittä, ilman kaaosta!

Voit myös kyseisen tekniikan avulla luoda uudesta toiminnasta itsellesi tavan; esim. päivittäinen venyttelytuokio, säännöllinen mielenhiljentäminen (meditaatio- tai mindfulnessharjoitus) tai vaikkapa uuden kielen opiskelu. Vanha suomalainen sanonta “Vähän päivässä on paljon viikossa” kuvaa myös hyvin tätä samaa!

Minkä uuden hyvinvointiasi lisäävän tavan sinä haluat aloittaa tänä vuonna?

5 kommenttia artikkeliin ”Uusi vuosi – uusi mahdollisuus, kuten joka päivä…”

  1. Hyvä ja kiva kannustusteksti vuoden alkuun! Totesinpa juuri, että yhdellekin illalle mahtuu vaikka parikin eri alueen C15-jutskia – on niin “mukavan lyhyt” aika ikävämpien hommien hoitamiseen, että ei pitäisi olla ongelma Jännä nähdä myöhemmin keväällä, kuin siistiä täällä meillä on kellarissa ja komeroissa

Jätä kommentti