Energiasyöppöjä – onko heitä?

Energiasyöpöt on eräs lempiaiheistani. Meillä kaikilla – toisilla enemmän ja toisilla vähemmän – on erilaisia Energiasyöppöjä. Tärkeää onkin tunnistaa, kuka tai mikä vie sinun energiaasi – töissä tai kotona? Energiasyöppöjäsi voivat siis olla sekä erilaiset asiat että jotkut henkilöt. Energiasyöppöjen tunnistaminen ja niistä, tavalla tai toisella, eroon pääseminen voi vapauttaa valtaisasti energiaasi, jolloin jaksat paremmin tehdä töitä, olla läsnä läheisillesi ja kulkea kohti tavoitteitasi.

Ohessa on erilaisia esimerkkejä  henkilöistä, jotka toimivat Energiasyöppöinä. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta varmasti näistä karrikoiduista esimerkeistä saat kiinni joistakin oman elämäsi Energiasyöpöistä. Tällaisen henkilön tapaamisen tai puhelinkeskustelun jälkeen tunnet usein itsesi väsyneeksi, uupuneeksi, kiukkuiseksi, ärtyneeksi tai jopa masentuneeksi.

Ns. ”toimistokuukkeli” on se kahvikuppi edellä lähestyvä työkaveri (voi toki olla myös asiakas tms), joka kysyy ”Onks sul hetki aikaa?” ja sitten istuutuu huoneesi vierastuolille viipyäkseen ja puhuakseen tauotta. Aluksi hän on ainoastaan Aikavaras vieden aikaasi, mutta kun sinua alkaa harmittaa, että siinä se edelleen istuu ja höpöttää eikä vihjeistäsi huolimatta ymmärrä poistua, tämä henkilö muuttuu Aikavarkaasta Energiasyöpöksi. Kun et siis saa ilmaistua, että ”lähde pois”, vaan pidät asian sisälläsi ja ärsyynnyt. Oletko kenties joskus elämäsi varrella jossain organisaatiossa törmännyt tällaiseen lajiin? On muuten erittäin yleinen laji ja pesii koko Suomessa…

Oman elämänsä ”surkeuden/ihanuuden vuodattaja” esiintyy pääasiassa yksityiselämässä ja on yleisemmin naisten ongelma. Tämä henkilö on usein ns. ystävätär, joka soittaa sinulle kahden tunnin puhelun vuodattaakseen oman elämänsä surkeutta tai ihanuutta. Kertaakaan tuon puhelun aikana hän ei kysy, mitä sinulle kuuluu, vaan hän haluaa ainoastaan purkaa omia tunteitaan. Hän on kuin ”musta aukko”, joka imee kaikki voimat sinusta. Onko tällainen henkilö lainkaan todellinen ystävä, kun hän ei ole kiinnostunut sinun kuulumisistasi vaan käyttää sinua ainoastaan likasankonaan? Ehkä miesten maailmassa tämä tyyppi, usein entinen työ-, armeija- tai opiskelukaveri, on se, joka soittaa ainoastaan kertoakseen, kuinka hel***tin hyvin hänellä menee. Hän haluaa vain nostaa omaa itsetuntoaan painamalla sinua alaspäin ja saadakseen sinulle alemmuuden tunteen aikaiseksi. Loistotyyppi, toden totta.


Negatiivisuuden kylväjä, esimerkiksi ”vitumoitunut ” työkaveri (lue lisää aikaisemmasta blogistani),
voi viedä sinulta todella paljon energiaa, etenkin jos heitä on organisaatiossa paljon. Toki tällainen negatiivisuuden kylväjä voi esiintyä myös yksityiselämässä (varautuu aina pahimpaan, mikään asia ei ole koskaan hyvin – tai jos onkin, niin kyllä se pian alkaa mennä huonommin, miten kaikki asiat ennen olivatkin niin paljon paremmin jne).

Huono suhde läheisiin, esimerkiksi puolisoon, voi viedä valtavan paljon energiaa. Parhaimmillaanhan parisuhde antaa elämänenergiaa. Ja pahimmillaan, jos parisuhde ei ole kunnossa, kun on jokin ristiriitatilanne tai kriisi päällä, se voi viedä todella paljon voimavaroja ja energiaa. Olet ehkä elämässäsi joskus kokenut molempia vaiheita: uusi parisuhde kukoistaa ja elämä hymyilee. Joskus taas, jos parisuhteesi on ollut huonossa tilassa, olet ehkä saattanut havaita, miten paljon energiaa jää tulematta. Kotihan on se paikka, jossa meidän on tarkoitus ladata akkujamme. Jos kotitilanteen takia emme pääsekään kotona lataamaan akkujamme, vaan siellä purkautuu se viimeinenkin lataus, käy virta vähiin ja pahimmillaan loppuu.

Myös muut hankalat läheiset ihmissuhteet kuten esimerkiksi vaikea suhde omiin vanhempiin, appivanhempiin, sisaruksiin, ex-puolisoon tai työyhteisön jäseneen voivat viedä huomaamattamme todella paljon energiaamme.

Kerron kohta, miten voimme vähentää Energiasyöppöjen vaikutusta elämässämme. Katsotaan kuitenkin ensin niitä ”mikä vie energiaasi” eli erilaisia asioita:

Usein kyseessä on jokin hoitamaton tai keskeneräinen asia. Se voi olla esimerkiksi jokin hoitamaton työasia. Esimerkiksi jokin moka, olet tehnyt jonkin virheen, josta sinun pitäisi puhua esimiehesi ja asiakkaasi kanssa. Tai sitten se on jokin muu mukavuusalueesi ulkopuolelle menevä asia, hankala ja haasteellinen työtehtävä, jonka aloittamista siirrät ja siirrät päivästä toiseen. Kaiken aikaa se kuitenkin painaa mieltäsi tekemättömänä. Eräänä kauniina päivänä kun sen teet, huomaat, ettei sen tekemiseen mennytkään kovin paljon aikaa, esimies ei sanonut mitään eikä asiakas ollut edes huomannut. Mutta olit antanut sen  asian viedä energiaasi viikkotolkulla…

Myös epävarma tilanne työn jatkumisesta työpaikallasi voi viedä paljon energiaa. Pelko, että jatkuuko omat työt, kuka joutuu lähtemään ja kuka saa jäädä, vie runsaasti voimavaroja.

Samoin kaikki erilaiset isot keskeneräiset yksityiselämän asiat kuten esimerkiksi avioeron jälkeinen ositus, riitaisa perinnönjako, huoltajuuskiista tai jokin muu keskeneräinen sopimusasia voivat viedä paljon energiaa.

Myös yksityiselämän erilaiset hoitamattomat asiat voivat viedä paljon energiaa. Energiasyöppöjä ovat itse asiassa kaikki ne asiat, joista ajattelet, että pitäisi; esimerkiksi terveydelliset asiat: pitäisi varata hammaslääkäri, lapsen neuvola tai vihdoinkin tarkistuttaa tuo luomi jne. Myös hoitamattomat kotiasiat, kuten keskeneräinen remontti, tippuva hana, auton huollattaminen, ikkunoiden peseminen, talvivaatteiden poispakkaaminen, veroilmoituksen jättäminen määräaikaan mennessä jne. vievät ajatuksen tasolla enemmän energiaa kuin mitä niiden tekeminen vie!

Eli yhteenvetona energiasyöppöjäsi ovat kaikki sellaiset asiat, joista ajattelet että pitäisi tehdä. Jos sinä ajattelet, että pitäisi varata hammaslääkäri tai pitäisi tehdä jokin työtehtävä – varaatko tai teetkö? Et varaa etkä tee, sen sijaan kyllä syyllistät itsesi siitä, ettet tee. Pitäisi sanahan pitää sisällään sen, ettet kuitenkaan tee, vaikka tiedät että sinun kuuluisi niin tehdä.

Miten sitten Energiasyöppö-asioista pääsee eroon? Hoitamalla ne hankalat, keskeneräiset ja hoitamattomat asiat kuntoon! Päätä tehdä aamulla ensimmäiseksi se hankala ja haasteellinen työtehtävä pois! Olet varmasti huomannut, millaisen energiabuustin siitä saa itselleen, kun saa jonkin tällaisen hankalan asian eteenpäin. Ero on valtavan suuri verrattuna siihen, että tekemättömänä se asia vei kovasti energiaasi. Saatuasi asian pois päiväjärjestyksestä, sait runsaasti energiaa ja onnistumisen kokemuksia.

Varaa ne hammaslääkärit, neuvolat, putkimiehet yms. Hoida ne remontit ja muut roikkuvat kotiasiat kuntoon. Tai jos koet, että työpaikkasi tai työpaikkasi ilmapiiri vievät sinulta energiaa, niin sen sijaan, että vain valitat, olet ”vitumoitunut” ja samalla viet muiltakin energiaa, voithan aina valita sen, että vaihdat työpaikkaa.

Joskus kuitenkin tilanne voi olla sellainen, ettet syystä tai toisesta voi tai halua muuttaa vallitsevia olosuhteita, kuten esimerkiksi vaihtaa työpaikkaa. Aina voit kuitenkin muuttaa suhtautumistasi vallitseviin olosuhteisiin! Esimerkiksi tämä ”vitumoitunut” työntekijä voisi muuttaa suhtautumistaan työhönsä ja ajatella, että “minulla sentään on työpaikka, Suomessa on paljon ihmisiä keillä ei ole työpaikkaa, työmatka on aika kiva, osaan tämän työn hyvin, se ei kuormita minua liikaa, tms”. Sen sijaan, että hän keskittyy vain valittamiseen….

Myös Energiasyöppö-henkilöissä voit aina pyrkiä ratkaisemaan tilanteen jollain tavalla.

Pyri myös saamaan ne keskeneräiset sopimusasiat kuntoon, esimerkiksi etsimällä kompromissi-ratkaisuja. Usein ihmissuhteissa kannattaakin kysyä itseltään, tarvitseeko minun aina saada se viimeinen sana, olla oikeassa? Eikö toisella ole oikeus omaan mielipiteeseen, ei minun tarvitse aina vakuuttaa toista minun mielipiteeni puolelle. Tärkeintähän on, että asiat hoituvat ja eivätkä ne kuormita mieltä. Joskus myös pieni joustaminen omista lähtökohdista saattaa auttaa sopimuksen syntymistä, jolloin syntyy tilanne, jossa molemmat voittavat. Molemmat voittavat myös siinä, että asia on saatu kuntoon eikä se enää vie energiaa, kummaltakaan.

Jos sitten parisuhteesi onkin se Energiasyöppäsi, eli jostain syystä parisuhteesi on huonossa jamassa ja siten vie energiaasi, päätä itse panostaa kaikkesi siihen, että saat sen kuntoon, tietysti edellyttäen, että se on se, mitä haluat. Panostakaa parisuhteeseen, keskustelkaa, tehkää yhdessä asioita, menkää pariterapiaan jne… Voit myös yrittää muuttaa omaa suhtautumistasi: sen sijaan, että ajattelet puolisostasi, ”Ikävä ihminen, ei puhu eikä pusssa” tai ”Aina vaan nalkuttaa ja naputtaa” ajatteletkin ”Kunnon suomalainen mies/nainen, josta tykkään hirveästi,  jonka kanssa on ihanat lapset ja koti ja josta en halua erota”, niin kumpaa näistä onkaan kivempi varttua töistä kotiin, koska kyllähän se sinun asenteesi välittyy myös toiselle… Jos sitten olette yrittäneet korjata tilannetta, mutta se on edelleen energiaa vievä, voi joskus olla kaikkien kannalta parasta, että eroatte. Olette kuitenkin yrittäneet parhaanne ja sitten voittekin puhtaalla omalla tunnolla lähteä eri suuntiin.

Voit suojautua Energiasyöpöiltä siten, että vietät mahdollisimman vähän aikaa sellaisten ihmisten seurassa. Voit myös ajatella, että et anna heidän viedä sinun energiaasi ja vaikuttaa mielialaasi. Jos mielikuvat toimivat sinulla, voit mielikuvissasi ajatella suojaavasi ympärilläsi olevan energiakenttäsi. Esimerkiksi voit kuvitella tämän energiakentän ympärille ikäänkuin ”goretex-kalvon”, joka kyllä päästää sinun positiivisen energiasi ulos, mutta ei päästä muiden negatiivista energiaa sisään eikä anna muiden varastaa energiaasi sinulta. Voit myös aina valita, provosoidutko ja ärsyynnytkö toisesta, hänen tekemisistään tai tekemättä jättämistään… Vai annatko hänen provosointinsa ”valua kuin vesi hanhen selästä” siihen reagoimatta. Se valinta sinulla on aina.

Kun vapaudut Energiasyöpöistäsi, sinulta vapautuu valtaisasti lisää energiaa ja voimavaroja. Mitkä ovat sinun Energiasyöppöjäsi? Miten sinä voit päästä niistä eroon?

Jätä kommentti