Innostuksen tai latistuksen tarttuminen – kumpaa sinä viet työyhteisöösi? Joka päivä?

OrganisaatiovalmennusSe, miten olemme tiimissä, vaikuttaa aina myös muihin tiimin jäseniin, joko muiden fiiliksiä nostavasti tai laskevasti. Innostammeko muita vai saammeko omalla käytöksellämme muiden fiilikset alas? Olemmeko tiimissä motivoituneita vai jatkuvasti ”vitumoituneita”?

Ihmisen luonne paljastuu, kun on saatava hommat tehtyä:
yhdet käärivät hihansa, toiset nostavat nokkansa ja jotkut katoavat paikalta.
SAM EWING, baseballin pelaaja

Mihin joukkoon sinä kuulut?

 

Sain kerran Helsingin Kauppakamarin koulutusristeilyllä kuulla Mikko Kuustosen erittäin karismaattisen esityksen, jossa hän esitti mm. seuraavan J. E. Bergqvistin kaavan innostuksen matematiikasta. Huom, innostus ei suoraan korreloi työsuoritukseen, mutta toki sillä on melkoinen merkitys luovuudelle, yhteistyölle, motivoitumiselle sekä työssäjaksamiselle.

Tiimi, jossa on 3 työntekijää:

Normipäivä: 1,0 x 1,0 x 1,0 = 1,0

Kaikki tuovat normaalin työpanoksensa työyhteisöön. Ei enempää innostamista, muttei onneksi mitään ”latistamista” myöskään. Antaa normi-innostuskertoimen tiimille.

Innostus tarttuu: 1,0 x 1,2 x 1,0 = 1,2

Jollain tiimin jäsenellä on hyvä päivä ja hyvä työvire. Hän tuo siis työyhteisöön suuremman panoksen eli korkeamman innostuskertoimen. Tämä tuottaa tiimille hyvän innostuskokonaiskertoimen.

Yhteisnoste: 1,2 x 1,2 x 1,2 = 1,7

Innostus on tarttunut ja kaikilla tiimin jäsenillä on hyvä päivä ja hyvä vire. Erinomainen innostuskerroin
tiimille. Tuloksia syntyy ja yhteishenki on hyvä. Tällaisessa työyhteisössä on ilo olla töissä!

Bad apple day: 1,0 x 1,2 x 0,5 = 0,6

Yhdellä tiimin jäsenistä huono päivä, esimerkiksi hän on todella “vitumoitunut”. Voisikin käyttää sanontaa ”yksi huono omena (= työntekijä) pilaa koko sadon”.  Vaikka samaan aikaan toisella työntekijällä olisikin hyvä päivä, tiimin yhteisinnostuskerroin jää alhaiseksi.

Yhteislatistaminen: 0,8 x 0,8 x 0,8 = 0,5

Kaikilla tiimin jäsenillä on huono päivä, esimerkiksi kaikki ovat ”vitumoituneita” tai asenteella “En mä mistään mitään tiedä, mä olen täällä vaan töissä…”. Tämä antaa tiimille kaikkein huonoimman innostuskertoimen. Tällaisessa työpaikka on varsin ilotonta ja tylsää olla töissä, myös tulokset jäänevät alhaisimmiksi.

Olemme itse vastuussa siitä, millaista työkulttuuria ylläpidämme tai luomme ajatuksillamme ja toiminnallamme. Millaisen innostuskertoimen sinä tuot työyhteisöösi? Latistatko ja lasketko vai innostatko ja nostatko myös muiden innostuskertoimia? Valinta on sinun, joka päivä.

Organisaatio valmennus

 

Tämän päivän työelämä on entistä enemmän tiimityötä.

Tarvitsemme toinen toisiamme onnistuaksemme tiiminä ja organisaationa.

Hyödynnätkö sinä tiimisi osaamisen ja tuen? 

 

Tarvitsetteko tiimissänne valmennusta menestyvään ja tulokselliseen tiimityöhön? Teen mielelläni tarjouksen ja sisältöehdotuksen juuri teille sopivasta valmennuksesta. Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Jätä kommentti