Tiedätkö tunteen, kun olet koko työpäivän tehnyt töitä ihan hirmusti ja sitten työpäivän päätteeksi koet, ettet kuitenkaan ole saanut mitään aikaiseksi? Vähän raapinut sieltä täältä, mutta valmista ei ole syntynyt mielestäsi tarpeeksi…. Koet kenties riittämättömyyden ja turhautumisen tunnetta? Olet saattanut mennä multitaskingin ansaan.
Aivojamme ei ole luotu tekemään montaa asiaa yhtäaikaa. Meillä on edelleen “luolamiesaivot”, jotka rakastavat keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Se, jos yritämme tehdä montaa asiaa yhtäaikaa, aiheuttaa mielelle ja keholle stressiä. Saamme siten myös vähemmän aikaiseksi, vaikka tuntuisikin kovasti tehokkaalta ja aikaansaavalta, suorastaan Supermieheltä tai -naiselta.
Kokeile sitä, että keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Hengitä tietoisesti muutaman kerran syvään sisään, puhalla ulos ja kysy itseltäsi: “Mikä on tärkeintä seuraavaksi?” ja anna sitten itsellesi mahdollisuuksien mukaan keskeytyksetöntä työaikaa:
- Sulje känny, mikäli mahdollista (toisaalta ethän kokouksissakaan pidä puhelinta päällä, ethän…?)
- Älä katso sähköposteja. Ota myös hälytys sekä “kirjekuorenkuva” pois. Päätä itse milloin luet sähköpostisi (tiedän, olemme uuden viestin tullessa niin “kiinnostuneita” – ei siis uteliaita – että keskeytämme itse itsemme ja katsomme tuliko viesteissä jotain kivempaa, helpompaa ja mukavampaa kuin se mitä juuri nyt teemme, niin inhimillistä…)
- Sulje työhuoneesi ovi (koko päivää ei kuitenkaan saa olla suljettujen ovien takana, mutta joksikin aikaa voit sulkea oven saadaksesi keskittymisrauhaa). Hyödynnä myös toimistossanne olevat neukkarit ja muut rauhalliset tilat.
- Hyödynnä oma luontaisesti tehokkain työaikasi tärkeimpiin tehtäviin. Useimmilla meillä luontaisesti tehokkain työaika on aamupäivisin klo 9-11.00. Joillain aamuvirkuilla voi toki olla jo klo 7-9.00 tai sitten iltavirkuila iltapäivällä tai vaikka illalla.
Oma olosi on totaalisen toinen, kun saat asioita valmiiksi – jopa ihan Voittajaolo! Myöskään mielesi ei ole ruuhkautunut monesta käsiteltävästä asiasta ja siten stressitasosi saatta laskea. Samoin läsnäolosi lisääntyy ja saat laadukkaampaa työtä aikaiseksi.
Voit myös lukea lisää ajankäytön hallinnan vinkkejä aikaisemmasta blogikirjoituksestani.